Με τον όρο Φιλέλληνες έμειναν γνωστοί πολίτες και στρατιωτικοί, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που βοήθησαν στην προετοιμασία και την ευτυχή εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είτε μέσω της συμμετοχής τους στις πολεμικές επιχειρήσεις, είτε με χρήματα, είτε δημιουργώντας γραπτά και έργα τέχνης, είτε με άλλες δράσεις, που σκοπό τους είχαν να προβάλλουν την ελληνική προσπάθεια στο εξωτερικό.
Ιστορία του όρου
Ο όρος κάνει την εμφάνισή του από την αρχαιότητα και απαντάται στα κείμενα του Πλάτωνα, του Ηρόδοτου, του Ισοκράτη, κλπ. Σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την σπουδή των Ελλήνων να προστατεύσουν τον Ελληνικό πολιτισμό απέναντι στην Περσική επιθετικότητα. Ο όρος καταγράφεται έντονα κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Στην Αναγέννηση αποκαλούσαν «φιλέλληνες» αυτούς που αγαπούσαν την αρχαία ελληνική φιλολογία.
Έτσι ο φιλελληνισμός αναδεικνύεται ως διαχρονικό ρεύμα στην ιστορία, που τροφοδοτείται από την πνευματική ακτινοβολία του Ελληνισμού.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, χάρη στα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής, ο δυτικός πολιτισμός έχει λάβει πλέον έναν ενθουσιώδη ελληνοκεντρικό χαρακτήρα, και η κοινή γνώμη είναι έτοιμη να υπηρετήσει ένα νέο φιλελληνικό ρεύμα και να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ελλάδας, που αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού της.
Οι καταγεγραμμένοι φιλέλληνες που ήρθαν και πολέμησαν στην Ελλάδα είναι περίπου 1200 και προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Ουγγαρία, την Σουηδία, την Ισπανία, την Δανία, κλπ. Περίπου ένας στους τρεις σκοτώθηκε σε μάχη ή πέθανε από κακουχίες ή τραυματισμούς.
Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός έδρασε σε πνευματικούς, πολιτικούς, καλλιτεχνικούς, δημοσιογραφικούς, και άλλους κύκλους. Έτσι χιλιάδες πολίτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ βοήθησαν τον αγώνα των Ελλήνων.
Κατάλογος φιλελλήνων
Η ΕΕΦ έχει καταγράψει συνολικά 1500 σημαντικούς Φιλέλληνες, τους οποίους παραθέτει με σύντομα βιογραφικά στην κατάσταση που ακολουθεί.
Η έρευνα και η μελέτη όλων αυτών των ανθρώπων που προσέφεραν σημαντικό έργο στην Ελλάδα και τον δυτικό πολιτισμό θα συνεχισθεί έως ότου τιμηθούν όλοι οι Φιλέλληνες.Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΕΦ θα αξιολογήσει σχόλια, προτάσεις και συμπληρωματικά στοιχεία, από κάθε ενδιαφερόμενο.
Επικοινωνία: info@eefshp.org
Η ΕΕΦ θα δημοσιεύσει εδώ τα ονόματα και τα βιογραφικά 1500 Φιλελλήνων στις 25 Μαρτίου 2021.