ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕΦ, απαρτίζεται από επιστήμονες και ειδικούς που παρακολουθούν το περιεχόμενο του ιστοτόπου της ΕΕΦ και των αναρτήσεών της στα κοινωνικά δίκτυα, συγγράφουν άρθρα, μελέτες και τεκμηριώσεις σχετικά με το αντικείμενο της Εταιρείας. Παράλληλα, σχεδιάζουν τις μουσειογραφικές μελέτες για την οργάνωση του μουσείου της ΕΕΦ και των περιοδικών εκθέσεων που αυτή υλοποιεί στην Ελλάδα και διεθνώς.

Θεόδωρος Κουτσογιάννης

O Θεόδωρος Κουτσογιάννης σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1996, μεταπτυχιακό 2000, διατριβή 2008). Επιπρόσθετα, παρακολούθησε σεμινάρια και διεξήγαγε έρευνα, ως υπότροφος, σε διάφορα πανεπιστήμια και ινστιτούτα στο εξωτερικό (La Sapienza, Ρώμη 1998 και 2000, Warburg Institute, Λονδίνο 2001-02, Scuola Normale Superiore, Πίζα 2003, Istituto di Studi Umanistici, Φλωρεντία 2005-08, Center for Hellenic Studies, Princeton University 2011).

Από το 2009 εργάζεται ως Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων.

Έχει διδάξει ιστορία της νεότερης τέχνης ως επισκέπτης καθηγητής στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009, 2011, 2018, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος, 2010, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2009-14, Πανεπιστήμιο Πάτρας, 2019-2020).

Μελετά τη νεότερη ευρωπαϊκή τέχνη και ιδίως το φαινόμενο του Κλασικισμού από την πρώιμη Αναγέννηση μέχρι τον όψιμο Νεοκλασικισμό.

Αναφορικά με την πρόσληψη της «εικόνας» της Ελλάδας στη Δύση έχει παρουσιάσει πρωτότυπες μελέτες σε διεθνή συνέδρια, σύμμεικτους τόμους και εκθέσεις (μεταξύ άλλων: Ελλάδα: το πνεύμα του τόπου, 2014, «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια», 2015–2016, Μικρές Οδύσσειες, 2017, «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν», 2020), καθώς και μία μονογραφία (2017) για τον Φιλελληνισμό στην τέχνη.

Ξένη Δ. Μπαλωτή

Η Ξένη Δ. Μπαλωτή γεννήθηκε στην Αθήνα (1963), έκανε τις βασικές σπουδές της στην Ελληνο-Γαλλική Σχολή Saint-Joseph και τις πανεπιστημιακές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), στον τομέα Ιστορίας. Ειδικεύτηκε στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Jean Tulard στην περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα Α’.

Υπήρξε Ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών, στο Κέντρο Έρευνας Νεώτερου Ελληνισμού, στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας, ενώ εργάστηκε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εξωτερική εμπειρογνώμονας για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και προσανατολισμού.

Είναι εκπρόσωπος στην Ελλάδα του γαλλικού κέντρου μελετών «Souvenir napoléonien».

Διαθέτει συγγραφικό έργο, αυτοτελείς μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά ή στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Έχει γράψει μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Γαλλική Επανάσταση (υπό έκδοση από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ), Nicolas-Joseph Maison, ένας μεγάλος φιλέλληνας (σε επανέκδοση), Ναπολέων και Ελλάδα. Η ιστορία και οι μύθοι (εκδόσεις Κύφαντα), Otto Bismarck, ο θεμελιωτής του Β’ Ράιχ (Γνώμων εκδοτική), κλπ.

Επιλεκτική εργογραφία βρίσκεται στο:

https://independent.academia.edu/xenibaloti/CurriculumVitae

Αγγελική Παπαγιαννοπούλου

H Αγγελική Παπαγιαννοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα (1986) και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ειδίκευση Ιστορίας). Είναι αριστούχος απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κunstwissenschaft und -technologie» (Επιστήμη και Τεχνολογία της Τέχνης) από το Τechnische Universität Berlin. Μεταξύ 2015 – 2016 εργάστηκε ως διευθύντρια του Berlin Story Museum e.V., το οποίο ειδικεύεται στην Ιστορία του Βερολίνου, φέροντας τη συνολική ευθύνη για την οργάνωση και τις καθημερινές δραστηριότητες του μουσείου. Μιλάει γερμανικά και αγγλικά.

Αναστασία Τσαγκαράκη

Η Αναστασία Τσαγκαράκη είναι διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του έργου των Γάλλων Φιλελλήνων στρατιωτικών και έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές στη μετάφραση, εξειδικεύεται στην οικονομική, νομική και αμυντική ορολογία και εργάζεται ως μεταφράστρια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών, του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Μητρώου Εκπαιδευτών του ΥΠΕΘΑ. Είναι συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου Les Philhellènes français dans la lutte pour l’Indépendance Grecque, Αθήνα, 2019. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.