ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕΦ, απαρτίζεται από επιστήμονες και ειδικούς που παρακολουθούν το περιεχόμενο του ιστοτόπου της ΕΕΦ και των αναρτήσεών της στα κοινωνικά δίκτυα, συγγράφουν άρθρα, μελέτες και τεκμηριώσεις σχετικά με το αντικείμενο της Εταιρείας. Παράλληλα, σχεδιάζουν τις μουσειογραφικές μελέτες για την οργάνωση του μουσείου της ΕΕΦ και των περιοδικών εκθέσεων που αυτή υλοποιεί στην Ελλάδα και διεθνώς.
Eva Latorre Broto
Η Eva Latorre Broto είναι Διδάκτορας Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, πτυχιούχος Ισπανικής Φιλολογίας από το Εθνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Ισπανίας (UNED), και έχει Master στην Αρχειονομία από το Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης. Επίσης παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Από το 2003 είναι μέλος του ΔΣ του Ισπανο-Ελληνικού Πολιτιστικού Σύνδεσμου, Ίδρυμα που εκδίδει στην Ισπανία το περιοδικό Erytheia. Revista de Estudios Bizantinos y Neogriegos. Το 2021 θα είναι η υπεύθυνη, σε συνεργασία με άλλα μέλη του Συνδέσμου, για την έκδοση ενός τεύχους του Erytheia αποκλειστικά αφιερομένου στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Ελληνισμός και ο Ελληνικός πολιστισμός είναι τα κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα, που επικεντρώνονται ιδιαίτερα γύρω από το ευρύ και σε μεγάλο βαθμό μη ερευνημένο θέμα του Φιλελληνισμού στον Ισπανικό πολιτισμό. Η διδακτορική της διατριβή, Filohelenismos hispánicos. Lo griego como referente de autorrepresentación en los discursos ideológicos de España e Hispanoamérica (1821-1824). [Ο Φιλελληνισμος στην ισπανική οικουμένη. Το ελληνικό στοιχείο ως αναφορά αυτοαναπαράστασης στους ιδεολογικούς λόγους της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής (1821-1824)], και οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις της, επικεντρώνονται στις διάφορες προσλήψεις και εκφάνσεις του φαινομένου του Φιλελληνισμού τόσο στο χώρο της Ισπανίας όσο και στον ευρύτερο χώρο της Λατινικής Αμερικής στις δεκαετίες του 1820 και 1830.
Έχει λάβει μέρος σε διάφορα συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα της σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει μεταφράσει στα Ισπανικά από τα Ελληνικά λογοτεχνικά και επιστημονικά βιβλία και άρθρα. Δημόσιευσε δυο βιβλία: Griegos que el estandarte alzáis de libres. Poesía filohelénica española e hispanoamericana (1821-1843) [Έλληνες που των ελεύθερων υψώνετε το λάβαρο. Φιλελληνική ποίηση στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική] (Madrid 2015), και Imágenes de Bizancio en las Literaturas Hispánicas / Εικόνες του Βυζαντίου στις Ισπανικές Λογοτεχνίες (δίγλωσση έκδοση), (Instituto Cervantes de Atenas 2009). Έχει επίσης ένα τρίτο υπό έκδοση: Grecia como bandera de libertad en la Cuba del siglo XIX. Vida y obra de José Luis Alfonso (1810-1881). [Η Ελλάδα ως λάβαρο ελευθερίας στην Κούβα του 19ου αιώνα. Η ζωή και το έργο του Χοσέ Λουίς Αλφόνσο (1810-1881)].
Theo Dirix
Ο Theo Dirix είναι διπλωμάτης που γεννήθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα στο Βέλγιο. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από διπλωματικές αποστολές στη Δανία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Καναδά, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τανζανία.
Είναι ανεξάρτητος ομιλητής και συγγραφέας σχετικά κυρίως με ταξιδιωτικές ιστορίες και ταφικά μνημεία. Τα αγαπημένα του θέματα είναι ο Ανδρέας Βεσάλιος (1514-1564) και ο χαμένος τάφος του στη Ζάκυνθο, και ο Φιλελληνισμός.
Θοδωρής Κουτσογιάννης
Ο Θοδωρής Κουτσογιάννης σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1996, μεταπτυχιακό 2000, διδακτορικό 2008). Επιπλέον, παρακολούθησε σεμινάρια και πραγματοποίησε ακαδημαϊκή έρευνα σε διάφορα πανεπιστήμια και ιδρύματα του εξωτερικού (La Sapienza, Ρώμη 1998 & 2000, Warburg Institute, Λονδίνο 2001-02, Scuola Normale Superiore, Πίζα 2003, Istituto di Studi Umanistici, Φλωρεντία 2000- 08, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πρίνστον 2011).
Από το 2009 εργάζεται ως Eπικεφαλής Επιμελητής της Συλλογής Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, στην Αθήνα.
Έχει διδάξει ιστορία σύγχρονης τέχνης ως επισκέπτης καθηγητής στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009, 2011, 2018, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2010, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2009-14, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019-2020).
Εργάζεται πάνω στη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη, μελετώντας ιδιαίτερα το φαινόμενο του Κλασικισμού, από την πρώιμη Αναγέννηση έως τον ύστερο Νεοκλασικισμό.
Σχετικά με την αντίληψη της «εικόνας» της Ελλάδας στη Δύση, έχει παρουσιάσει πρωτότυπες μελέτες σε διεθνή συνέδρια, συλλογικούς τόμους και εκθέσεις (μεταξύ άλλων: Hellas: genius loci, 2014, «A dream among splendid ruins», 2015–2016• Minor Odysseys , 2017• «These are what we fought for», 2020), καθώς και μονογραφία (2017) για τον Φιλελληνισμό στις τέχνες.
Ξένη Δ. Μπαλωτή
Η Ξένη Δ. Μπαλωτή γεννήθηκε στην Αθήνα (1963), έκανε τις βασικές σπουδές της στην Ελληνο-Γαλλική Σχολή Saint-Joseph και τις πανεπιστημιακές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), στον τομέα Ιστορίας. Ειδικεύτηκε στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Jean Tulard στην περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα Α’.
Υπήρξε Ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών, στο Κέντρο Έρευνας Νεώτερου Ελληνισμού, στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας, ενώ εργάστηκε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εξωτερική εμπειρογνώμονας για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και προσανατολισμού.
Είναι εκπρόσωπος στην Ελλάδα του γαλλικού κέντρου μελετών «Souvenir napoléonien».
Διαθέτει συγγραφικό έργο, αυτοτελείς μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά ή στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Έχει γράψει μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Γαλλική Επανάσταση (υπό έκδοση από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ), Nicolas-Joseph Maison, ένας μεγάλος φιλέλληνας (σε επανέκδοση), Ναπολέων και Ελλάδα. Η ιστορία και οι μύθοι (εκδόσεις Κύφαντα), Otto Bismarck, ο θεμελιωτής του Β’ Ράιχ (Γνώμων εκδοτική), κλπ.
Επιλεκτική εργογραφία βρίσκεται στο:
Αναστασία Τσαγκαράκη
Η Αναστασία Τσαγκαράκη είναι διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του έργου των Γάλλων Φιλελλήνων στρατιωτικών και έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές στη μετάφραση, εξειδικεύεται στην οικονομική, νομική και αμυντική ορολογία και εργάζεται ως μεταφράστρια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών, του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Μητρώου Εκπαιδευτών του ΥΠΕΘΑ. Είναι συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου Les Philhellènes français dans la lutte pour l’Indépendance Grecque, Αθήνα, 2019. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.