Συμβουλευτική Επιτροπή
Η Συμβουλευτική Επιτροπή της ΕΕΦ απαρτίζεται από προσωπικότητες, επιστήμονες, ειδικούς και εκπροσώπους του πνευματικού, ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, που συμβάλλουν με τις γνώσεις τους, τις προτάσεις τους και το κύρος τους, στον καθορισμό του προγράμματος της ΕΕΦ και στην υλοποίηση του έργου της και των δράσεων της.
Τα μέλη της ορίζονται από την ΕΕΦ με κριτήριο την προσωπικότητα, το έργο τους, το ήθος τους και το ενδιαφέρον τους να προωθήσουν τις αρχές και αξίες της Εταιρείας.
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν σε επιτροπές και να εποπτεύουν τα προγράμματα και τις δράσεις της ΕΕΦ.
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής (αλφαβητική σειρά)
Νικόλαος Χρ. Αποστολίδης
Σπούδασε στην σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Colorado School of Mines, ΗΠΑ.
Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, διατέλεσε και πρόεδρος αυτής 1985 – 2000.
Εργάσθηκε ως μηχανικός μεταλλείων στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια στην Ελλάδα στα μεταλλεία Αποστολίδη, στα μεταλλεία Σκαλιστήρη και στα μεταλλεία και ορυχεία σε Μύκονο και Μήλο.
Διετέλεσε Τεχνικός Διευθυντής στην ΓΕΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΑΕ, Διευθύνων Σύμβουλος στη ΓΕΜΕΕ ΑΕ (θυγατρική της ΕΤΒΑ), Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), μελετητής στην Ελληνική Εταιρία Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΕΛΕΒΜΕ) και μελετητής και τεχνικός σύμβουλος.
Είναι απόγονος των φιλελλήνων Eric Treiber και Giuseppe Chiappe.
Μαργαρίτα Βαρθολομαίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις και Marketing στο American College of Greece – Deree.
Εργάσθηκε ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων Dialaspes – Medispes, Ασπίς Πρόνοια, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α.
Είναι μέλος της οικογένειας ΑΧΕΠΑ, Daughters of Penelope ‘‘Καρυάτιδες 271’’, του AWOG – American Women’s Organization of Greece, του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Καλλιπάτειρα, του Propeller club of Piraeus, του Ναυτικού ομίλου Άνδρου, του HAWCT – Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.
Έχει βραβευθεί από την Ένωση Ανδρίων για την τόνωση και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ομογένειας της Αμερικής και Αυστραλίας με τους Ανδριώτες και από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελληνική Δημοκρατία, κύριο Daniel Smith για τις συνεχόμενες προσπάθειές της στην διατήρηση και διάδοση του προγράμματος ‘‘Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα’’.
Κωνσταντίνος Ν. Βελέντζας
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος με ειδίκευση στον Αυτοματισμό και την πληροφορική στο Πολυτεχνείο του ULB (Universite Libre de Bruxelles) στις Βρυξέλλες. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο αντικείμενο και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Οικονομία στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στις Βρυξέλλες.
Εργάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για 8 έτη. Στη συνέχεια ίδρυσε τον διεθνή όμιλο εταιρειών πληροφορικής EUROPEAN DYNAMICS, με παρουσία και δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες διεθνώς, του οποίου είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι σήμερα.
Κωνσταντίνος Δεληκωστόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Δεληκωστόπουλος είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων. Διετέλεσε επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου των Παρισίων Université Paris 2 (Panthéon-Assas) και ενιαύσιος ερευνητής στο Harvard Law School. Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής «Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».
Είναι πτυχιούχος του London School of Economics και του Πανεπιστημίου Paris 2 κάτοχος μεταπτυχιακού και Διδάκτωρ του δικαίου μετά πλείστου επαίνου του Πανεπιστημίου Paris 2 (Panthéon-Assas).
Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής και μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Δημήτριος Στ. Ιωαννίδης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Πολιτιστική Διαχείριση στην Αγγλία και την Ελλάδα. Έλκει την καταγωγή του από το Ζαγόρι της Ηπείρου όπου και ασχολείται τα τελευταία χρόνια με διάφορες οργανώσεις κοινωνίας πολιτών και προγράμματα πολιτιστικής διαχείρισης. Βρίσκεται στην διαδικασία ίδρυσης Ιστορικού Μουσείου στο Ζαγόρι, με θέμα τον αστικό πολιτισμό ορεινών περιοχών. Είναι απόγονος (τρισέγγονος) του Ιταλού Φιλέλληνα Michele Gramsi.
Ειρήνη-Ευανθία Καΐρη
Η Ειρήνη-Ευανθία Καΐρη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διατέλεσε ανώτερο στέλεχος της εταιρείας πετρελαιοειδών MOBIL OIL HELLAS.
Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρείας παραγωγής χάλυβα USINOR-SACILOR France, της εταιρείας παραγωγής μονωτικών πανέλων ΚΟΝΤΙ Hellas ΑΕ και της εταιρείας παραγωγής μονωτικών υλικών BITULINE ΑΕ.
Γενικός Διευθυντής της κλειθροποιίας DOMUS ΑΕ.
Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής της αλευροβιομηχανίας ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ- Ι. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.
Είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη και μέλος του ΔΣ του Φιλανθρωπικού Ινστιτούτου θεραπείας δια των τεχνών που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Είναι η μοναδική απόγονος του Φιλοσόφου και αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Θεοφίλου Καϊρη και της αδελφής του Ευανθίας.
Γιώργος Κοντογιώργης
Xρημάτισε Πρύτανης του Παντείου Παν/μίου, Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ και Υπηρεσιακός Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Docteur d’État του Παν/μίου του Παρισιού ΙΙ, Υφηγητής της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Θεσ/κης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος (και Γενικός Γραμματέας) της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης, ιδρυτικό μέλος (και μέλος του Δ.Σ.) του European Political Science Network (EPSNET), μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου (και του Συμβουλίου Έρευνας) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, τιτουλάριος της έδρας Francqui του Ελεύθερου Παν/μίου των Βρυξελλών, Διευθυντής Ερευνών στο CNRS της Γαλλίας κ.ά. Είναι επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και καθηγητής του Master in European Studies του Παν/μίου της Σιένας, και στη συντακτική ή στην επιστημονική επιτροπή ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια και, επί σειρά ετών, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του Πολιτισμού της Πορτογαλίας.
Φαίδων Κυδωνιάτης
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Φιλοσοφία, Επικοινωνία, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις και στα πανεπιστήμια Middlesex, Birkbeck College, University of London και London School of Economics. Έχει παρακολουθήσει προγράμματα μετεκπαίδευσης σε διάφορα πανεπιστήμια και ιδρύματα του εξωτερικού (Πανεπιστήμια Στρασβούργου, Πεκίνου, Bocconi, LSE, Conseil de l’Europe κ.ά.). Εργάστηκε σε διεθνείς οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες ως οικονομολόγος, ενώ για πάνω από δώδεκα χρόνια δίδαξε σε προπτυχιακά και ΜΒΑ προγράμματα πανεπιστημίων του εξωτερικού και της Ελλάδας και ανέλαβε θέσεις διευθυντή Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και διευθυντή Σπουδών. Έχει συνεργαστεί ως αρθρογράφος και ως αρχισυντάκτης ειδικών ενθέτων σε μεγάλες εφημερίδες. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο του πολιτισμού. Είναι ιδρυτής δύο εκδοτικών οίκων και επτά ακαδημαϊκών περιοδικών, αλλά και διαχειριστής ποικίλων εκδοτικών σημάτων και πλατφορμών. Έχει οργανώσει πάνω από επτακόσιες εκδηλώσεις (εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, θεατρικές παραγωγές κ.ά.) σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Τέλος, είναι γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Κύκλου που προάγει τη διεπιστημονικότητα και τη μελέτη της φιλοσοφίας.
Κώστας Λάβδας
O Κώστας Α. Λάβδας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής και Διευθυντής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Senior Research Fellow στη London School of Economics, Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής και Επισκέπτης Καθηγητής σε αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα), τακτικό μέλος Δ.Σ. πολλών οργανισμών, ιδρυμάτων και οργανώσεων (π.χ. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, Ευρωπαϊκή Έκφραση, κ.α.). Συγγραφέας πλήθους βιβλίων, άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως European Journal of Political Research, West European Politics, Journal of Political and Military Sociology, Politics, κ.α.) και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής, της συγκριτικής εξωτερικής πολιτικής και της εφαρμοσμένης πολιτικής θεωρίας. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πλήθος ευρωπαϊκών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων και έχει διατελέσει κριτής (referee) σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά πολιτικής επιστήμης και ευρωπαϊκών σπουδών (όπως Political Studies, Governance, Journal of European Integration, European Journal of Political Theory, West European Politics, Ethnic and Racial Studies, κ.α.).
Κωνσταντίνος Μαυριάς
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων.
Έχει διατελέσει Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου, Αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Συνταγματικού Δικαίου, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ακαδημίας Συνταγματικού Δικαίου. Έχει γράψει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων και επιστημονικών άρθρων στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά και γερμανικά.
Είναι αξιωματούχος του Τάγματος της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Χρήστος Σπ. Μπαρτσόκας
Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και συμπλήρωσε την ειδίκευσή του στην Παιδιατρική στο Yale-New Haven Medical Center, στο New Haven, CT, USA και στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία Μεταβολικά Νοσήματα και Κλινική Γενετική στο Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School στην Βοστώνη των ΗΠΑ. Στη συνέχεια ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στα Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών/ΕΚΠΑ μέχρι της αφυπηρετήσεώς του το 2004, μετά την οποία ίδρυσε και οργάνωσε το Νοσοκομείο Παίδων «Μητέρα» στο ομώνυμο μαιευτήριο. Η πρόσφατη έρευνά του εντοπίσθηκε στον Τύπο 1 Σακχαρώδη Διαβήτη. Εχει περιγράψει το σπάνιο κληρονομικό σύνδρομο Bartsocas-Papas, που αναφέρεται με το όνομά του. Εχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία και πολυάριθμα άρθρα σε διεθνή περιοδικά σε θέματα Παιδιατρικής, Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Κλινικής Γενετικής, καθώς και Ιστορίας της Ιατρικής.
Γεώργιος Δ. Παναγιωτακόπουλος
Παθολόγος-Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών. Εξειδικεύθηκε στις λοιμώξεις στα Νοσοκομεία St George’s Hospital και St Thomas’ του Λονδίνου, ενώ κατέχει Diploma in HIV Medicine από το Society of Apothecaries of London και Διδακτορικό για το ίδιο θέμα από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Είναι επικεφαλής της Ομάδας Παθολογίας-Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν.
Έχει διδάξει Λοιμωξιολογία στις St George’s Hospital Medical School (London, UK) και του Κing’s College Medical School (London, UK).
Έχει μεγάλη ερευνητική εμπειρία και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια.
Από το 2019 είναι Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας.
Κώστας Παπαηλιού
Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή το 1963 και σπούδασε στη Γερμανία με υποτροφία της DAAD. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος του Πολυτεχνείου του Μπραουνσβαϊγκ και Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου της Στουττγάρδης. Απέκτησε το διδακτορικό του από το ΕΤΗ Ζυρίχης και την διατριβή του επί υφηγεσία (Habilitation) από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, όπου και διδάσκει ως επίτιμος καθηγητής. Διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος γνωστών διεθνών επιχειρήσεων στον τομέα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και το 2010 εξελέγη πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής CIGRE (www.cigre.org) για τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσεως. Είναι συλλέκτης παλαιών βιβλίων για ταξίδια στην Ελλάδα και για τον Φιλελληνισμό.
Φώτης Παπαθανασίου
Ο Φώτης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Αθλητιατρική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Κατόπιν σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Παρίσι, όπου έλαβε και το Διδακτορικό του από την Ανωτάτη Σχολή Διεθνών Σπουδών, όπου και δίδαξε Πολιτιστική Διπλωματία και Διπλωματία των Πόλεων ως Επισκέπτης Καθηγητής επί δεκαετία. Υπήρξε Ειδικός Συνεργάτης του πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ (1985-1989). Σύμβουλος του ΥΠΕΞ (1991-93), Αντιδήμαρχος Αθηναίων (1998-2002) , ίδρυσε την Τεχνόπολη και το Μουσείο Μαρία Κάλλας, Γεν.Γραμματέας (1990-1994) και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ (2006-2009). Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης των Δημάρχων των Πρωτευουσών της ΝΑ Ευρώπης (1998-2004). Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών των Παρισίων (1994-σήμερα). Από το 2009 είναι Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Το 2016 εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου των Ιδρυμάτων «ΦΙΛΟΤΗΣ». Μέλος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα : της Λεγεώνος της Τιμής και τον Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας.
Χρήστος Παρασκευόπουλος
Έχει σπουδάσει στη Γερμανική Σχολή, στο Φυσιογνωστικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής σχολής και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Deree.
Είναι Γενικός Διευθυντής της BMS Technologies Hellas.
Μιλά Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά.
Είναι απόγονος των φιλελλήνων Eric Treiber και Giuseppe Chiappe.
Γεώργιος Σγούρδος
Ο Γιώργος Σγούρδας είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστης, διευθυντής διαγνωστικού κέντρου στη Λωζάννη.
Πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα «Μέλισσα του Ελληνισμού».
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ειδικεύθηκε στην ακτινοδιαγνωστική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης (HUG). Διετέλεσε επιμελητής στο Tμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λωζάννης (CHUV). Κατοικεί στην Ελβετία από το 2003.
Ο φορέας «Μέλισσα του Ελληνισμού» ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 2016 με έδρα τη Λωζάννη, και διαθέτει βιβλιοθήκη για τον Ελληνισμό και συλλογή παλαιτύπων και εγγράφων ιστορικής σημασίας. Έχει διατελέσει μέλος το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Γενεύης και του Συλλόγου Ελλήνων Λωζάννης «Εστία». Ως μέλος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει εκδώσει και μια συλλογή ποιημάτων. Είναι μέλος της επιτροπής διοργάνωσης έκθεσης στη Λωζάννη για την Επανάσταση του 1821 και τον ελβετικό φιλελληνισμό.
Κατερίνα Σώκου
Η Κατερίνα Σώκου είναι από το 2013 ανταποκρίτρια της Καθημερινής και (από το 2015) του ΣΚΑΙ στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης (Nonresident Senior Fellow) στη δεξαμενή σκέψης Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), στην Πρωτοβουλία για το Μέλλον της Ευρώπης (Future Europe Initiative). Στο παρελθόν εργάσθηκε στο Βήμα (1999-2008) ως συντάκτης διεθνών και οικονομικών θεμάτων, στην Καθημερινή ως αρχισυντάκτρια διεθνών οικονομικών (2009-2012) και στην Washington Post (06-08/2013). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και του Κέντρου Ξένων Ανταποκριτών Ουάσιγκτον (Foreign Press Center). Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Warwick και στην Δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Columbia. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έχει διατελέσει επισκέπτρια ερευνήτρια στο George Washington University και υπότροφος του προγράμματος Knight-Bagehot στις ΗΠΑ. Έχει καλύψει εκτενώς την ελληνική κρίση χρέους και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με συνεντεύξεις, άρθρα, έρευνα και αναλύσεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ συμμετέχει τακτικά σε δημόσιες συζητήσεις και παρουσιάσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική.
Μιχάλης Α. Τιβέριος
Ο Μιχάλης Α. Τιβέριος σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ιδρύματος το 1976. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόννης, ως υπότροφος της Alexander von Humboldt Stiftung (1977-1979). Από το 1975 έως το 2014, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε λαμβάνοντας τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή, δίδασκε (από το 1987 ως πρωτοβάθμιος καθηγητής) στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Από το 1989 και ως το 1993 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος αυτού, ενώ από το 1997 έως το 1999 ήταν Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Σπουδών του. Διηύθυνε ανασκαφές, εκτός των άλλων, στους αρχαίους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στη σημερινή Σίνδο (1990-2002) και στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης (1994-2014).
Το 2011 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στην έδρα Αρχαιολογίας [Κεραμική]. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, μέλος της ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (1994-98), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2001-04 και 2008-09) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (1995-2015). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και ιδρυμάτων, όπως της Academia Scientiarum et Artium Europaea και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου. Το 1999 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βέρνης.