Το διεθνές βραβείο Lord Byron

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) απονέμει ετησίως ένα Βραβείο σε τρεις σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό κόσμο, των οποίων οι καριέρες χαρακτηρίζονται από μία μακροχρόνια φιλελληνική καταγραφή ή που συνέβαλαν στην κοινωνία με τις δράσεις και τη σταδιοδρομία τους, εμπνευσμένοι από τις αξίες του Ελληνισμού.

Το βραβείο απονέμεται στο όνομα του Lord Byron, του μεγάλου ποιητή και Φιλέλληνα που πέθανε στο Μεσολόγγι, πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1828). Ο Lord Byron έγινε σύμβολο, ενσαρκώνοντας τις αξίες του Ελληνισμού, δηλαδή την ελευθερία, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία του πνεύματος. Τις αξίες αυτές και τα δίκαια των μαχητών της ελευθερίας, σφράγισε με τον πρόωρο θάνατό του.

Κάθε ένα από τα τρία τιμώμενα πρόσωπα λαμβάνει ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μία επιχορήγηση 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, η οποία δωρίζεται στο όνομά τους, σε ένα ίδρυμα της επιλογής τους που δραστηριοποιείται σε τομείς που εξυπηρετούν και προωθούν τις αξίες του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού.

Το Διεθνές Βραβείο Lord Byron απονέμεται σε τελετή που πραγματοποιείται στην Ακαδημία Αθηνών.

Οι βραβευθέντες με το διεθνές βραβείο Lord Byron

2021

  • John Kerry, γερουσιαστής / πρώην υπουργός Εξωτερικών, από τις ΗΠΑ, απόγονος του Thomas Winthrop, προέδρου της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
  • Jack Lang, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας, από τη Γαλλία.
  • Charles Pictet, από την Ελβετία, πρόεδρος της τράπεζας Pictet, απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία υποστήριξε τον Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία.

2022

  • Jean Claude Juncker, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
  • Jack Lew, πρώην Υπουργός Οικονομικών, ΗΠΑ.
  • Klaus P. Regling, Klaus P. Regling, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

2023

  • Ms. Kaja Kallas, Πρωθυπουργός της Εσθονίας.
  • Dr. Ngozi OkonjoIweala, Γενική Διευθύντρια του WTO (World Trade Organisation).

2024

  • Ms. Chrystia Freeland, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Καναδά και Υπουργός Οικονομικών.