Το Μουσείο Φιλελληνισμού είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει στους χώρους του τους απογόνους του μεγάλου Ιταλού Φιλέλληνα Michele Roccavilla που πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του αγώνα εθνικής ανεξαρτησίας και θυσιάσθηκε για την Ελλάδα.

Το προσωπικό του Μουσείου ξενάγησε τον Alberto και την Anna Roccavilla στο Μουσείο και στις συλλογές του. Στη συνέχεια συζήτησαν για την βιογραφία του μεγάλου προγόνου τους και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και για την συνεισφορά των Ιταλών Φιλελλήνων στην Ελλάδα και αντήλλαξαν στοιχεία για την βιβλιογραφία.

Ο κ. Alberto Roccavilla δώρισε στο Μουσείο το ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο που έχει συγγράψει και παρουσιάζει τη ζωή και τη δράση του προγόνου του.

Ο Alberto και η Anna Roccavilla προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού να αναζητήσει πληροφορίες και για άλλους Ιταλούς Φιλέλληνες, ειδικά από την περιοχή του Πεδεμόντιου και για τους απογόνους τους.

Η ΕΕΦ ευχαρίστησε τον Alberto και την Anna Roccavilla και τους ανακοίνωσε την απόφασή της να τους τιμήσει με το μετάλλιο Lord Byron στην σχετική τελετή που θα λάβει χώρα το 2022.

Ακολουθεί μία σύντομη βιογραφία του σημαντικού προγόνου τους.

Roccavilla, Michele (-1827). Ιταλός Φιλέλληνας από το Revello. Αξιωματικός του Στρατού της Σαρδηνίας. Εξορίστηκε από την πατρίδα του, εξαιτίας της αποτυχίας της επανάστασης των Ιταλών πατριωτών τον Μάρτιο του 1821, στην οποία είχε συμμετάσχει. Στα τέλη του 1825 εντάχθηκε ως ταγματάρχης στον Τακτικό Στρατό υπό τις διαταγές του Γάλλου Φιλέλληνα Charles Fabvier. Διακρίθηκε στη μάχη του Χαϊδαρίου στις 6 Αυγούστου 1826, όπου διέσωσε τον Τακτικό Στρατό από ενδεχόμενη καταστροφή, εξαιτίας της τουρκικής υπεροπλίας. Επίσης διακρίθηκε στην πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τα τέλη Αυγούστου 1826 ως την ήττα των Ελλήνων στη μάχη του Αναλάτου, στις 24 Απριλίου 1827. Στη συνέχεια ασθένησε, μεταφέρθηκε στα Μέθανα, όπου απεβίωσε στις 24 Οκτωβρίου 1827.