Η τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2022 της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), έλαβε χώρα στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η ΕΕΦ έχει θεσπίσει το Βραβείο αυτό, το οποίο απονέμεται ετησίως από το 2021, σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων. Συνοδεύεται από ασημένιο μετάλλιο, δίπλωμα και 10.000 $ τα οποία καταβάλει η ΕΕΦ σε ίδρυμα ή οργανισμό της επιλογής του βραβευόμενου.

Τα βραβεία Lord Byron απονέμει η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελαροπούλου. Οι βραβευθέντες για τα 2022 είναι οι ακόλουθοι:

  • Jean Claude Juncker, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Λουξεμβούργο),
  • Klaus P. Regling, Chief Executive Officer του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (Γερμανία),
  • Jack Lew, πρώην Secretary of the Treasury (ΗΠΑ).

Την τελετή χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Αντώνιος Ρεγκάκος και ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός. Τους βραβευόμενους για το 2022 παρουσίασε ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο.

Τους βραβευόμενους προσφώνησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το βραβείο Lord Byron έχει σχεδιασθεί με στόχο να προβάλει διεθνώς τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και τον φιλελληνισμό ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου, και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2021 τα βραβεία έλαβαν οι εξής:

  • ο π. Γερουσιαστής και Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry (απόγονος του Thomas Winthrop, προέδρου του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης),
  • ο Γάλλος πρώην Υπουργός Jack Lang,
  • ο Ελβετός τραπεζίτης Charles Pictet (απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemοnt / Eynard, φίλων και συνεργατών του Ι. Καποδίστρια).

Την Τελετή μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20220920

Φωτογραφικό υλικό

Για πληροφορίες:
Email: info@eefshp.org
+30.210.8094750