Οι απόγονοι του στρατηγού Νόρμαν με το ζεύγος Παπαηλιού. Από αριστερά: Κώστας Παπαηλιού, Paul Graf von Normann-Ehrenfels, Angela Lehmann, Ute Gruber, Μαργαρίτα Παπαηλιού Παρισιάνου.

 

Mε μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 η τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο Φιλέλληνα, στρατηγό Κάρολο Νόρμαν, στον οικογενειακό πύργο Έρενφελς, νότια της Στουτγάρδης, όπου έζησε πριν έρθει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1822 σαν διοικητής του τάγματος των Φιλελλήνων.

Στην άψογα οργανωμένη εκδήλωση από τον σύλλογο της Ελληνικής Ομογένειας στη Γερμανία και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο της Κώστα Καχριμανίδη, συμμετείχε πλήθος κόσμου καθώς και πολλοί Έλληνες και Γερμανοί επίσημοι, όπως η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία κα. Μαρινάκη, ο περιφερειάρχης κ. Tappeser και δήμαρχοι της περιοχής, αρκετοί βουλευτές από την Ελλάδα και την Ευρωβουλή, καθώς και απόγονοι Ελλήνων αγωνιστών του 1821. Ιδιαίτερο χρώμα προσέθεσε στην εκδήλωση η παρουσία αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, το οποίο την επομένη συμμετείχε στην παρέλαση στην Στουτγάρδη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Είναι άξιο μνείας, ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και τρεις απόγονοι του στρατηγού Νόρμαν: Ο κόμης Paul von Normann-Ehrenfels, ο οποίος πέρσι τιμήθηκε από την ΕΕΦ με το μετάλλιο Lord Byron, καθώς και οι κυρίες Ute Gruber και Angela Lehmann, οι οποίες είναι κατευθείαν απόγονοι του στρατηγού, κάτι που μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό, χάριν στις άοκνες έρευνες της ΕΕΦ να εντοπίσει και να τιμήσει απογόνους Φιλελλήνων.

Την ΕΕΦ αντιπροσώπευσε ο αντιπρόεδρος της κ. Κώστας Παπαηλιού.

Ο κ. Παπαηλιού θα μιλήσει στις 28 Νοεμβρίου 2023 σε εκδήλωση στο γνωστό μουσείο Hegel-Haus στην Στουτγάρδη σε Γερμανικό κοινό για τον μεγάλο Φιλέλληνα Νόρμαν.