Η αναμνηστική αυτή σειρά των ΕΛΤΑ τιμά τον Σεπτέμβριο του 2021 πέντε εμβληματικές προσωπικότητες, αντιπροσωπευτικούς Φιλέλληνες, και μέσω αυτών, την συνεισφορά του φιλελληνισμού στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Δείτε εδώ το επίσημο trailer των ΕΛΤΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=UqRXf6nxOF8

Οι πέντε Φιλέλληνες της σειράς είναι οι εξής:

Ο Βρετανός ποιητής Percy Bysshe Shelley, συγγράφει το εμβληματικό του έργο “Hellas” και αναφωνεί “είμαστε όλοι Έλληνες”. Θυμίζει στον πολιτισμένο κόσμο ότι “οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και η τέχνη μας έχουν τη ρίζα τους στην Ελλάδα […] αν δεν ήταν η Ελλάδα ίσως ήμασταν ακόμη βάρβαροι […] η ανθρώπινη μορφή και το ανθρώπινο μυαλό άγγιξαν την τελειότητα στην Ελλάδα […]”. Ο Shelley και η σύζυγός του, πείθουν τον Λόρδο Βύρωνα να μεταβεί στην Ελλάδα και να ταυτισθεί με τον αγώνα των Ελλήνων.

Ο εμπνευσμένος από τον Λόρδο Βύρωνα Ρώσος ποιητής Alexander Sergeyevich Pushkin, απετέλεσε τον θεμελιωτή της ρωσικής λογοτεχνίας, στον οποίο κάθε Ρώσος συγγραφέας ή ποιητής οφείλει τη λογοτεχνική του ύπαρξη. Ένα μικρό δείγμα των φιλελληνικών αισθημάτων του προς την Ελλάδα είναι το εμβατήριό του με τίτλο «Ελλάδα»: «… Εμπρός Ελλάδα, σήκω εμπρός! Δεν τρέφεις άδικα ελπίδες, και τα πανάρχαια βουνά, Όλυμπος, Πίνδος, οι Θερμοπύλες, Σειούν κι εκείνα τις ασπίδες …».

Ο Γάλλος ζωγράφος Eugene Delacroix, ηγετική μορφή του ρομαντισμού, προβάλει με το έργο του την λυρική Ελλάδα. Η διεθνής κοινή γνώμη ανακαλύπτει μέσα από τους πίνακές του, μία Ελλάδα που αγωνίζεται για την ελευθερία της ενώ υφίσταται δεινά, και αξίζει ηθικής και υλικής στήριξης. Ο Eugene Delacroix εμπνέει δεκάδες άλλους καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν με το έργο τους, το ίδιο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, και τροφοδοτεί με συναίσθημα και πάθος το φιλελληνικό κίνημα.

Ο Γερμανός στρατιωτικός, Φιλέλληνας εθελοντής στην Ελλάδα και ζωγράφος, Karl Krazeisen, προβάλει με το έργο του τους Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές του 1821. Υπηρετεί την γραμμή της Γερμανικής εικαστικής σχολής, που προβάλει την επική Ελλάδα. Μία Ελλάδα που παράγει νέους Μαραθώνες και Θερμοπύλες και αγωνιστές της Επανάστασης που ταυτίζονται με τους ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας και αξίζουν θαυμασμό.

Ο Αμερικανός Φιλέλληνας ιατρός Dr. Samuel Gridley Howe, θαυμαστής του Λόρδου Βύρωνος, φθάνει ως εθελοντής στην Ελλάδα το 1824, και προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ιατρός και μαχητής. Στη συνέχεια οργανώνει το 1828 στις ΗΠΑ εκστρατεία για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδος, και συγκεντρώνει τεράστια ποσά που διανέμει ο ίδιος, στηρίζοντας το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Ο μεγάλος αυτός Φιλέλληνας και εθνικός ευεργέτης της Ελλάδος, εξελίσσεται σε εμβληματικό ανθρωπιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα δικαίως τιμά στο πρόσωπο των σημαντικών αυτών προσωπικοτήτων την καθοριστικής σημασίας, και πρωτοφανούς στην διεθνή ιστορία, συνεισφορά των Φιλελλήνων και του Φιλελληνισμού στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.