Η Domino’s Pizza, o Iggy Pop και ο Δημήτριος Υψηλάντης

Η πόλις Ypsilanti στο Michigan των ΗΠΑ

Τι κοινό έχει η Domino’s Pizza, o Iggy Pop και ο Δημήτριος Υψηλάντης;

Στο Michigan των ΗΠΑ, στην Κομητεία Washtenaw, υπάρχει μία  πόλη που φέρει το όνομα Ypsilanti. Στην πόλη αυτή ιδρύθηκε το 1960 η γνωστή διεθνής εταιρεία Domino’s Pizza, ενώ εκεί μεγάλωσε ο σταρ της ροκ μουσικής Iggy Pop.

Η πρώτη εγκατάσταση στην περιοχή σημειώνεται το 1809, από τον Γαλλο-Καναδό γουνέμπορο Gabriel Godefroid. Αργότερα ο στρατιωτικός Thomas Woodruff ίδρυσε τον πρώτο οικισμό το 1823, που έλαβε το όνομα  Woodruff’s Grove. Το 1825 ιδρύθηκε άλλος ένας οικισμός στην άλλη όχθη του ποταμού, ο οποίος έλαβε το όνομα Ypsilanti για να τιμήσουν οι κάτοικοι της περιοχής τον Έλληνα αγωνιστή και τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Οι δύο οικισμοί ενώθηκαν σε μία οντότητα το 1829 όταν έφθασαν στις ΗΠΑ τα νέα για την μάχη της Πέτρας με την οποία έληξε η Ελληνική Επανάσταση και καθορίσθηκαν τα σύνορα του Ελληνικού κράτους.

O ενιαίος πλέον οικισμός, έλαβε το κοινό όνομα Ypsilanti, το οποίο καταγράφηκε επίσημα ως χωριό. Το 1832 το Ypsilanti αναγνωρίσθηκε πλέον ως πόλη.

Η προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη από τον Έλληνα γλύπτη Χριστόφορο Νάστο.

Το όνομα της πόλης συνδέεται όμως και με άλλον ένα μύθο. Όπως αναφέρει ο Αμερικανός ιερέας Harvey C. Colburn στο βιβλίο του «The Story of Ypsilanti», ο Δημήτριος Υψηλάντης με μία ομάδα Ελλήνων εθελοντών, πολέμησε κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης στο πλευρό των Αμερικανών. Συγκεκριμένα, η ομάδα αυτή πολέμησε στην μάχη στο Monmouth του New Jersey στις 28 Ιουνίου του 1778.

Προφανώς δεν πρόκειται για τον Δημήτριο Υψηλάντη. Ίσως για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας Υψηλάντη. Αυτό που είναι σίγουρο, και ιστορικά επιβεβαιωμένο, είναι ότι το 1768 έφθασε ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων από την Μικρά Ασία στην Florida της Αμερικής, και ίδρυσαν εκεί την Νέα Σμύρνη.

Είναι πιθανό να προέκυψε από την κοινότητα αυτή μία ομάδα εθελοντών και την ηγεσία της να είχε αναλάβει κάποιος άλλος Υψηλάντης όπως αναφέρει ένας ισχυρός μύθος.

Σε κάθε περίπτωση, στις ΗΠΑ έχει τιμηθεί σε πολλά μέρη η Ελλάδα και πολλές πόλεις έχουν λάβει Ελληνικά ονόματα, κυρίως κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης για να τιμήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Οι Αμερικανοί προσέφεραν σημαντική βοήθεια σε χρήματα, εφόδια, τρόφιμα, ρουχισμό και φάρμακα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και την πρώτη περίοδο της σύστασης του νέου Ελληνικού κράτους. Τις αποστολές αυτές και την διανομή συντόνισαν δύο μεγάλοι Αμερικανοί Φιλέλληνες: Ο Dr Gridley Samuel Howe και ο Jonathan Peckam Miller.

To Ypsilanti είναι γνωστό και από δύο τραγούδια της Αμερικανικής Μουσικής που μπορείτε να ακούσετε παρακάτω.