Στιγμιότυπο από τη διάλεξη, δεξιά ο ομιλητής Κωνσταντίνος Παπαηλιού, αριστερά η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ζυρίχης Ιζόλδη Καμμένου

 

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προέλευση του κοινού έλαβε χώρα την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Δημητρίου στη Ζυρίχη η διάλεξη του αντιπροέδρου της ΕΕΦ κ. Κωνσταντίνου Παπαηλιού, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Ζυρίχης και η Ελληνική Βιβλιοθήκη Ζυρίχης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, με θέμα «Ελβετοί Φιλέλληνες στον απελευθερωτικό  αγώνα του 1821».

Παρουσία του Έλληνα Γενικού Προξένου στη Ζυρίχη, κ. Δημητρίου Παπαδόπουλου, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας και Ελβετίας και στη ζωή και στη δράση των Ελβετών Φιλελλήνων στην Επανάσταση του 1821 βάσει πρωτότυπου αρχειακού υλικού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι αναφορές του ομιλητή στον αποφασιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην πολιτική διαμόρφωση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας το 1815 και στη φιλία του με τον μεγάλο Φιλέλληνα και εθνικό ευεργέτη Εϋνάρδο.

Μετά το τέλος της ομιλίας προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά και ακολούθησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις.