Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard διοργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο Φιλελληνισμού, Εργαστήριο με τίτλο «Ο Φιλελληνισμός διαμέσου των Αιώνων». Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάλυση του φιλελληνικού πνεύματος ως διαχρονικού φαινομένου και η ανάδειξη του φιλελληνικού κινήματος κατά την διάρκεια του Ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Το Εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε διάστημα δύο ημερών και θα εξετάσει την ιστορική πορεία του Φιλελληνισμού από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, τη σύνδεσή του με τα επαναστατικά κινήματα του 19ου αιώνα, καθώς και την επίδραση του φιλελληνικού πνεύματος στη διαμόρφωση νέων ιδεολογιών και ρευμάτων στην Τέχνη του 19ου αιώνα.

To εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Μουσείου Φιλελληνισμού, προκειμένου να δοθεί στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια συλλογή φιλελληνικών εκθεμάτων του Μουσείου (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, επιστολές, δημόσια έγγραφα, λογοτεχνικές εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα των Φιλελλήνων, πορσελάνες και ρολόγια με φιλελληνική θεματολογία κ.τ.λ.) και να έρθουν σε άμεση επαφή με αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας της εποχής.

Τον ακαδημαικό συντονισμό του Εργαστηρίου θα επιτελέσει ο Δρ. Χρήστος Αληπράντης, Υπότροφος Ερευνητής στο Φιλελληνισμό για νέους Ερευνητές/τριες 2022-23 του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Το Εργαστήριο θα διεξαχθεί τo Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 και από 11.00 π.μ. έως 4.00 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επισκεφθείτε το σύνδεσμο.