Υπαξιωματικός των Γρεναδιέρων του Συντάγματος Γρεναδιέρων της Βαυαρικής Βασιλικής Φρουράς κατά τους Ναπολεοντείους Πολέμους

 

Οι αδερφοί Franz Beck (; – 1822) και Benjamin Beck (; – 1822), ήταν Γερμανοί στρατιωτικοί και Φιλέλληνες.

Αμφότεροι είχαν γεννηθεί στο Wurzburg της Βαυαρίας και υπηρετούσαν στον Βαυαρικό Στρατό[1].  Ο Franz Beck πολέμησε στους Ναπολεοντείους Πολέμους, αρχικά εναντίον των Αυστριακών, και στη συνέχεια κατά των Γάλλων, όπου και διακρίθηκε, λαμβάνοντας τον βαθμό του επιλοχία των επιλέκτων[2].

Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι αδερφοί Beck, ήταν από τους πρώτους Φιλέλληνες που έφθασαν στην Ελλάδα ως εθελοντές[3]. Ενετάγησαν στη Γερμανική Λεγεώνα και πολέμησαν στη μάχη του Πέτα την 4η Ιουλίου 1822[4].

Μετά τη διάλυση της Γερμανικής Λεγεώνας, οι αδερφοί Franz και Benjamin Beck, κατέφυγαν στο Μεσολόγγι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μεσολόγγι, στήριξαν την άμυνα της πόλης. Όταν ξεκίνησε η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Τούρκους, στις αρχές Νοεμβρίου 1822, τα δύο αδέλφια πολέμησαν γενναία μαζί με τις Ελληνικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια μίας σφοδρής μάχης, ο Franz Beck, έπεσε μαχόμενος ηρωικά[5].

Ο αδερφός του Benjamin Beck, ο οποίος είχε ήδη ασθενήσει, δεν άντεξε την απώλεια του αδερφού του και μετά από λίγες ημέρες απεβίωσε από μελαγχολία[6].

Η ιστορία των αδελφών Franz και Benjamin Beck παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για δύο αγνούς Φιλέλληνες, με ευγενή αισθήματα και προσήλωση στις αρχές και στα ιδεώδη που πρεσβεύει η Ελλάδα. Ο αγνός ενθουσιασμός τους οδήγησε στην Ελλάδα, σε σειρά γενναίων πράξεων και στο τέλος, σχεδόν ταυτόχρονα, σε μία θυσία, που τους καθιστά από τις πλέον ηρωικές, όσο και τραγικές μορφές του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος.

Η ΕΕΦ, τιμά τη μνήμη των αδελφών Franz και Benjamin Beck, γενναίων και ευγενών Φιλελλήνων, οι οποίοι αγωνίστηκαν στο πλευρό των Ελλήνων, μη φειδόμενοι κόπων και με υπέρτατη κατάληξη, τη θυσία της ίδιας τους της ζωής.

 

Παραπομπές

[1] Περιοδικό “Εβδομάς”, Αθήνα, Έτος Α’ (1884), τόμος Α’ αρ. 1. (χωρίς ημερ.) ως και αρ. 27, 2 Σεπτεμβρίου 1884, εκδ. Κορίννη, Αθήνα, 1884, σελ.8.

[2] Βλ. στο ίδιο.

[3] Konstantinou, Evangelos, “Europäischer PhilhellenismusUrsachen und Wirkungen’’, εκδ. Hieronymus”, Κολωνία, 1989.

[4] Εγκυκλοπαίδεια “Δομή”, εκδ. Δομή ΑΕ, Αθήνα, 2005, τόμος 19, σελ. 586.

[5] Βλ. στο ίδιο.

[6] St Clair, William, “That Greece Might Still Be Free. The Philhellenes in the War of Independence”, εκδ. Open Book Publishers, Λονδίνο, 2008, σελ. 386.

 

Βιβλιογραφία – Πηγές

  • Περιοδικό “Εβδομάς”, Αθήνα, Έτος Α’ (1884), τόμος Α’ αρ. 1. (χωρίς ημερ.) ως και αρ. 27, 2 Σεπτεμβρίου 1884, εκδ. Κορίννη, Αθήνα, 1884.
  • Konstantinou, Evangelos, “Europäischer Philhellenismus: Ursachen und Wirkungen“, εκδ. Hieronymus, Κολωνία, 1989.
  • Εγκυκλοπαίδεια “Δομή”, εκδ. Δομή Α.Ε., Αθήνα, 2005, τόμος 19.
  • St Clair, William, “That Greece Might Still Be Free. The Philhellenes in the War of Independence”, εκδ. Open Book Publishers, Λονδίνο, 2008.