Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, επισκεφθηκε την Ελλάδα από 26 έως 27 Αυγούστου 2021, και την Κύπρο 30 Αυγούστου 2021. Συνάντησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδη.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι διαχρονικά θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας. Το 2019, μαζί με τον Μάρκο Αντόνιο Ρούμπιο, Αμερικανό γερουσιαστή και δικηγόρο, θέσπισε την πρωτοβουλία ‘East Med Act’, ισχυροποιώντας τη συνεργασία των ΗΠΑ με αξιόπιστους εταίρους της Ανατολικής Μεσογείου, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Τον Ιούνιο 2021, ο Ρ. Μενέντεζ προώθησε την πρόταση για το νομοσχέδιο ‘U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021’ (‘Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία’) για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Η συνάντησή του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των δύο χωρών, εμβάθυνε τις στρατηγικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισφράγισε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, ανέδειξε την Ελλάδα ως πυλώνα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της Ελλάδας.

Ο Δήμος της Αθήνας απένειμε στον Αμερικανό γερουσιαστή το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, με τον γερουσιαστή να αναφέρει:

‘’Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ και πού λαμβάνω αυτό το ιδιαίτερο βραβείο. Και να το λαμβάνω από την πρώτη γυναίκα ΠτΔ. Το λαμβάνω εξ ονόματος όλων των ομογενών φίλων μου από την Ελλάδα και από την Κύπρο. Στα 30 αυτά χρόνια εκείνοι ήταν που με βοήθησαν και έκαναν την εισαγωγή σε πολλά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Η φλόγα που άναψε στην αρχαία Ελλάδα, στην αθηναϊκή δημοκρατία είναι μια φλόγα που αξίζει να αγωνιστούμε για να την κρατήσουμε ζωντανή. Αυτό ισχύει και για τις δύο χώρες» σημείωσε. Στη σταδιοδρομία μου έχω λάβει πολλές διακρίσεις και μετάλλια, ωστόσο το δικό σας παράσημο θα το τιμώ για πάντα’’.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ τιμήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ ́, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη σημαντική συμβολή του στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Η απονομή του παράσημου έγινε στη διάρκεια τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλη του διπλωματικού Σώματος, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι κομμάτων.

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε τον στόχο του “να δει και τον τελευταίο στρατιώτη της Τουρκίας να φεύγει από την Κύπρο”. Τέλος, εισηγήθηκε την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των Κυπρίων, μέσω της επίλυσης του “Κυπριακού”, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.