Οι περιπέτειες του Φιλέλληνα εθελοντή στην Ελλάδα το 1822, επίατρου Ντάνιελ Έλστερ, που επιμελήθηκαν η ιστορικός και φιλόλογος Ρεγγίνα Μανουσάκη και ο επιμελητής της σειράς «Φιλελληνική Βιβλιοθήκη», Κώστας Παπαηλιού, δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον 5ο τόμο της σειράς «Φιλελληνική Βιβλιοθήκη» των Εκδόσεων Παρισιάνου.

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις 19:00 το απόγευμα στο Μουσείο Φιλελληνισμού (Ζησιμοπούλου 12, 11524, Αθήνα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Βελέντζας, πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), Θοδωρής Κουτσογιάννης, έφορος της Συλλογής έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων και ο Κώστας Παπαηλιού, αντιπρόεδρος της ΕΕΦ, συγγραφέας και επιμελητής της σειράς.

Ο Γερμανός φιλέλληνας Ντάνιελ Έλστερ υπηρέτησε ως επίατρος στο Τάγμα των Φιλελλήνων το 1822 και αφού επέζησε της ολέθριας Μάχης του Πέτα, έπειτα από πολλές περιπέτειες, γύρισε στην πατρίδα του και έκανε καριέρα ως διάσημος μουσικός. Μαζί με τον φίλο του ρομαντικό συγγραφέα Λούντβιχ Μπέχσταϊν συνέγραψε εκτενή απομνημονεύματα, στα οποία περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ταραχώδης ζωή του. Στο βιβλίο του Έλστερ, ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον έχουν οι λεπτομερείς περιγραφές κομβικών γεγονότων όπως η Μάχη του Πέτα και σημαντικών προσωπικοτήτων του 1821, όπως του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου, του Νικηταρά και του Μαυροκορδάτου.