Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριος David Sassoli, δώρισε στο Μουσείο Φιλελληνισμού μία σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την σημαία παρέδωσε στο Μουσείο το στέλεχος του Γραφείου Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EK) στην Ελλάδα κ. Φίλιππος Καμάρης.
Ο κ. Καμάρης ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, είδε τα εκθέματα, και ενημερώθηκε για την ιστορία του φιλελληνικού κινήματος, και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ευρωπαίοι Φιλέλληνες που πολέμησαν γενναία στο πλευρό των Ελλήνων ως εθελοντές, καθώς και οι πολιτικοί, καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι που στήριζαν το φιλελληνικό κίνημα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) υπενθύμισε ότι ο Φιλελληνισμός βοήθησε τους Ευρωπαίους να κατανοήσουν τις κοινές τους αξίες και ρίζες. Ενέπνευσε χιλιάδες νέους να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων, και πολλούς από αυτούς, ακόμη και πρώην εχθρούς, να πολεμούν κάτω από την ίδια σημαία για τα ίδια ιδανικά.
Οι δράσεις αυτές και η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, οδήγησε στην πρώτη κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική που προέκυψε μετά τη Συνθήκη του Λονδίνου, και κορυφώθηκε με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και τη σύσταση του Ελληνικού κράτους.
Η ΕΕΦ παρουσίασε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την μακέτα του μνημείου Φιλελλήνων που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.
Κατά την παράδοση της σημαίας, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κος Καμάρης, μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου του ΕΚ κ. Sassoli, υπενθυμίζοντας ότι το 2021 συμπίπτει τόσο με τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης όσο και με τα 40 χρόνια της πλήρους επανένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια – με τις αξίες του φιλελληνισμού να είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.
Η ΕΕΦ διαβεβαίωσε τoν Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα συνεχίσει μαζί με το Μουσείο Φιλελληνισμού, να προωθεί με το έργο τους τις κοινές πολιτιστικές αξίες της Ευρώπης, και τον διαρκή φιλελληνισμό ως αρετή που υπηρετεί την συνεχή πρόοδο των κοινωνιών μας.