Ο όρκος του Λόρδου Βύρωνος στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη. Συλλογή ΕΕΦ.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό οργάνωσε, σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία, εκδήλωση με θέμα:

ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 στις 19.40, στο Μέγαρο Μουσικής, Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα 115 21.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκθεση με 100 προσωπικά αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνος και αντικείμενα τέχνης από όλη την Ευρώπη, εμπνευσμένα από το έργο του, η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό καθημερινά από 9 έως 13 Δεκεμβρίου 2019.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος πάνω από 300 φίλοι της ΕΕΦ, ενώ την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 500 επισκέπτες και σχολεία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και πολλοί πολιτικοί, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.

Η εκδήλωση αναφέρθηκε στο έργο του Λόρδου Βύρωνος και την επίδραση που αυτό είχε στην ανάπτυξη του διεθνούς φιλελληνικού κινήματος, και στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Την εκδήλωση και τους ομιλητές παρουσίασε ο Δρ. Φώτης Παπαθανασίου. Τον λόγο έλαβαν επίσης η AE πρέσβης κυρία Kate Smith, o καθηγητής κ. Roderick Beaton, ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας. Τις ομιλίες έκλεισε ο κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Ακολούθησε συναυλία κλασικής μουσικής με μελοποιημένα έργα του Λόρδου Βύρωνος και Φιλελληνικά τραγούδια από τον 19ο αιώνα, και δεξίωση.

Email επικοινωνίας: info@eefshp.org

Τηλ: 6974750361

Λόρδος Βύρων. Πορτραίτο 19ου αιώνα. Λάδι σε καμβά. Συλλογή ΕΕΦ

Λόρδος Βύρων (1788 – 1824)

Ένα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα εμπνέεται από τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και οδηγεί στις αρχές του 19ου την λογοτεχνία και την διανόηση σε νέα μονοπάτια, εντυπωσιάζει με το συγγραφικό και ποιητικό του έργο, ταυτίζεται με τον ρομαντισμό, θαυμάζεται και λατρεύεται διεθνώς από ένα ευρύτατο κοινό. Σαν τον Οδυσσέα, άλλοτε υποκύπτει στις αδυναμίες του και άλλοτε τις δαμάζει, πάντα αναζητώντας έναν ευγενή στόχο που θα τον λυτρώσει. Μετατρέπεται σε πολιτικό και στρατιωτικό ων και ταυτίζεται με την υπόθεση της Ελληνικής επανάστασης. Ο θάνατός του στο Μεσολόγγι το 1824 συγκλονίζει την διεθνή κοινή γνώμη, δίνει εκρηκτικές διαστάσεις στο φιλελληνικό κίνημα διεθνώς και καθιστά το αίτημα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας δικαίωση για την απώλειά του.

Ρολόγια εμπνευσμένα από το έργο του Λόρδου Βύρωνος. Συλλογή ΕΕΦ.

Ο Λόρδος Βύρων εισέρχεται στο Μεσολόγγι. Πιάτο. Συλλογή ΕΕΦ.

Λόρδος Βύρων. Πορτραίτο 19ου αιώνα. Λάδι σε καμβά. Συλλογή ΕΕΦ

Λόρδος Βύρων. Μετάλλιο 19ου αιώνα. Συλλογή ΕΕΦ

Λόρδος Βύρων. Το σπαθί του. Συλλογή ΕΕΦ