Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε στις 20 Ιουνίου 2021 ο Δήμος του Πέτα (δήμος Νικολάου Σκουφά) υπέρ των πεσόντων Ούγγρων Φιλελλήνων στο Πέτα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η δήμαρχος του Πέτα Ροζίνα Βαβέτση και ο Φιλέλληνας Ούγγρος πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα κ. Erik Haupt, εγκαινίασαν ένα μνημείο στη μνήμη των Ούγγρων Φιλελλήνων αγωνιστών πεσόντων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.

Δύο μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της ΕΕΦ, παρουσίασαν τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, τη συμβολή των Ούγγρων Φιλελλήνων στον αγώνα των Ελλήνων και τη συμμετοχή Ούγγρων στη μάχη του Πέτα.

Στη συνέχεια ο Δήμος του Πέτα (Νικολάου Σκουφά), ανακήρυξε τον πρέσβη κ. Erik Haupt, επίτιμο δημότη.

Η μάχη του Πέτα αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Ευρώπης, διότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν Ευρωπαίοι πολίτες από πολλές διαφορετικές χώρες, που είχαν εχθρικές σχέσεις μεταξύ τους μέχρι τότε, για να πολεμήσουν κάτω από την ίδια σημαία, υπέρ των ίδιων κοινών αξιών που συνθέτουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η δήμαρχος κυρία Ροζίνα Βαβέτση υλοποιεί με σχέδιο μία σειρά από πρωτοποριακές δράσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής, που προβάλουν διεθνώς την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και της Ελλάδας, τοποθετώντας το Πέτα στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Η ΕΕΦ στηρίζει το έργο του δήμου Νικολάου Σκουφά Πέτα, με έμφαση μία σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για το 2021, και για τον Ιούλιο του 2022, επέτειο 200 ετών από τη μάχη του Πέτα.